Tammerkoski ja kosken kaupunki

Tampere | Museokeskus Vapriikki
Sammonkadun ja Kaupinkadun risteyksessä 1962. Kuva E.M.Staf/Vapriikin kuva-arkisto
Sammonkadun ja Kaupinkadun risteyksessä 1962. Kuva E.M.Staf/Vapriikin kuva-arkisto

Kuvateksti: Sammonkadun ja Kaupinkadun risteyksessä 1962. Kuva E.M.Staf/Vapriikin kuva-arkisto.

Tampereen historianäyttely kertoo, kuinka pienestä kylästä kasvoi teollisuuskaupunki, joka nykyään tunnetaan niin teknillisistä innovaatioista, korkealaatuisesta kulttuuritarjonnasta kuin tamperelaisesta asenteestakin: ei ny tehrä tästä numeroo.

Näyttelyssä nostetaan esille eri aikojen kaupunkilaisten elämänkohtaloita lyhyiden tuokiokuvien ja sarjakuvien avulla. Sarjakuvista vastaavat tamperelaiset alan huippunimet: Pauli Kallio ja Tiitu
Takalo.

Kaupungin aikakerrostumiin pääsee tutustumaan tamperelaisten rakastaman, vuoden 1890 kaupunkia kuvaavan pienoismallin avulla. 12-neliöisen pienoismalliin liittyy multimedia, jonka avulla kohteita pystyy tarkastelemaan eri aikakausilta. Multimedian sadoilla valokuvilla 1860-luvulta tähän päivään luodaan kaari historiasta nykypäivään.

Näyttelyssä on esillä mielenkiintoisia esineitä kaupungin historian varrelta. Tutustua voi niin pormestarin virkapukuun 1860-luvulta, Palanderin talon koristeellisiin lasi-ikkunoihin, kaupungin ensimmäisiin liikennevaloihin tai vaikka Juice Leskisen Suomi-kitaraan.

Tiukkojen historiallisten faktojen kevennykseksi näyttely esittelee tamperelaisia ilmiöitä, joita ilman Tampere ei olisi Tampere. Mustamakkara, Tappara ja Ilves, Näsinneula ja Särkänniemi, Manse-rock, Ransu ja TV2 ja Tampereen teatterit. Ilmiöiden parissa leikitellään hauskalla onnenpyörällä.

Näyttely kuuluu Vapriikin pitkäkestoisiin perusnäyttelyihin.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 3.12.2009–31.12.2020

  • ti klo 10–18
  • ke klo 10–18
  • to klo 10–18
  • pe klo 10–18
  • la klo 10–18
  • su klo 10–18

Tapahtumapaikka: 

Museokeskus Vapriikki

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Alaverstaanraitti 5

Postinumero: 

33100

Postitoimipaikka: 

Tampere

Puhelinnumero: 

03-5656 6966

Sähköposti: 

vapriikki@tampere.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: