Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Suomalaiset Siperiassa

Tampere | Hervannan kirjasto

Valokuvanäyttely kuuluu suomalais-venäläiseen ”Suomalaiset Siperiassa” –hankkeeseen. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Suomalainen turistiryhmä ja kuvausryhmä matkasivat yli kaksi viikkoa kesäkuussa 2016 Siperiassa. Matkan päämääränä oli käydä paikoilla, jotka ovat liittyneet suomalaisiin, matkustaa yhdellä niistä reiteistä, joilla esi-isämme olivat tulleet Siperiaan, joilla oli mahdollista tutustua siperialaisten kaupunkien ja kylien historiaan, nykypäivään ja tietysti – ihmisiin.

Lähdimme junalla Moskovasta Omskiin, koska juuri Omskin alueella sijaitsee Ryzhkovo – ensimmäinen suomalaiskylä Siperiassa. Junamatka antoi meille mahdollisuuden käsittää, kuinka suuri maa Venäjä on ja kuinka vaikea oli matka Siperiaan vuonna 1804 ensimmäisille suomalaisille Jamburgskin (Jaaman) kihlakunnasta karkotetuille perheille.

Ryzhkovon kylää kohti kulkiessamme tulimme vieraanvaraiseen Tjukalinskiin – pieneen kaupunkiin Moskova–Siperia -tien varrella. Kaupungin asukkaat järjestävät meille todellisen juhlan piirileikkeineen ja lauluineen, kertoivat meille paikallisista perinteistä ja Tjukalinskin historiasta.

Ryzhkovossa Suomesta tulleita vieraita tervehdittiin tarjoten leipää ja suolaa. Tutustuimme paikallisiin asukkaisiin, joilla on suomalaisia, virolaisia ja latvialaisia juuria. Vanhat asukkaat ovat edelleen säilyttäneet historiansa, kulttuurinsa, kielensä.

Omskista lähdimme Krasnojarskiin, jossa ihailimme Stolby –luonnonpuistoa, tapasimme karkotettujen suomalaisten jälkeläisiä, kuuntelimme kaupungin kotiseutumuseossa loistavan luennon Krasnojarskin alueen alkuperäiskansoista, vertailimme kymppisetelin kuvaa Krasnojarskin vesivoimalasta oikeaan voimalaan ja vierailimme kirjailija V.P. Astafjevin kotikylässä Ovsjankassa.

Matkamme jatkui Jenisei-jokea pitkin pohjoiseen Dudinkaan. Neljän päivän laivamatkan ja lyhyiden pysähdysten aikana rantakylissä onnistuimme vain hiukan koskettamaan pysähdyspaikkojen perinteitä, kurkistamaan hetken kyläkaduille, pääsemään laivan kapteenin avulla Ikiroutamuseoon ja saamaan tietoa karkotettujen rakentamasta rautatiestä Salehardista Igarkaan (rakennustyömaa no. 503).

Dudinkan satama ja valtava teollisuuskaupunki Norilsk vaikuttivat meihin unohtumattomasti… Kävimme Norilskin Golgata -muistomerkillä muistelemassa ihmisiä, jotka rakensivat kaupungin ja jotka menehtyivät…
Meillä oli onni tutustua Siperian ystävällisiin ja suoriin, avoimiin ja vahvoihin asukkaisiin. Heidän joukossaan oli eri kansallisuuksia, mm. ensimmäisten suomalaisten uudisasukkaiden jälkeläisiä ja alkuperäiskansojen edustajia.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 22.5.–3.6.

  • ma klo 9–20
  • ti klo 9–20
  • ke klo 9–20
  • to klo 9–20
  • pe klo 9–19
  • la klo 9–16

Poikkeukselliset ajat

  • poikkeus 22.5.2017 klo 15–20
  • poikkeus 3.6.2017 klo 9–15
  • suljettu 25.5.2017

Tapahtumapaikka: 

Hervannan kirjasto

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Insinöörinkatu 38

Postinumero: 

33720

Postitoimipaikka: 

Tampere

Puhelinnumero: 

040 800 7803

Tapahtuman lisätiedot: