Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Sanni Seppä: Olen elänyt nämä kuvat

Tampere | Tampere-talo

Kuvataiteilija Sanni Seppä toivottaa Teidät tervetulleeksi näyttelyynsä Olen elänyt nämä kuvat

Serkkuni Sanni on aina asunut Tampereella. Jos tapaan kaupungissa uuden kivan ihmisen, kysyn tunteeko hän Sannin. Tähän mennessä jokainen on tuntenut.
Sanni on vuosia tehnyt taidetta puuväreillä. On oikeastaan outoa, ettei useampi taiteilija käytä puuvärejä. Eivätkös kaikki taiteelliset lapset saa kummitädiltään lahjaksi metallisen, litteän rasian, jossa on vierekkäin värikkäitä kyniä. Puuvärit seuraavat penaalissa yläasteelle ja ehkä lukioonkin. Silloin on viimeistään vaihdettava tyyliä ja luovuttava lasten tavoista. Mutta miksei metodiin voisi myöhemmin palata, jos vuosien ajan on sitä opetellut käyttämään?
Puuvärien käyttäminen on ehkä auttanut Sannia säilyttämään henkisen yhteytensä lapsuuden muistikuviin. Muistan kuinka vaivalloista puuväreillä oli värittää suurempaa yhtenäistä aluetta. Onkohan seinän peittävään työhön kulunut jotakin väriä useamman kynän mitalta? Kenties puuväreissä on suuria laatueroja?
Lapsekkuudestaaan huolimatta Sanni on kunnianhimoinen ja osaa keskittää voimansa oleelliseen. Hänen teoksissaan on kadehdittavaa selkeyttä.
Näyttelyn alla valmistunut Tuhannet yöt toimii parina teokselle I had a dream (2010). Muistan kuinka Sanni kertoi blogissaan teosten syntytarinat, kuinka kumpikin maalattiin sydänsuruissa. Varhaisempi työ syntyi Sannin ja Jyrin ensimmäisen kriisin aikana, ja olen kuvitellut, että suuren pinta-alan värittäminen symboloi avioliittoon astumisen pitkäjänteisyyttä.
Jälkimmäisessä teoksessa on kuvattuna peitto, jonka pari sai häälahjaksi. Sen alla he ovat nukkuneet vuosia. Uusi teos on mielestäni levollisempi, vaikka se on syntynyt eroprosessin aikana. Vaikeuksista huolimatta siitä huokuu lämpöä ja kiitollisuutta.
Seitsemästä kolmiulotteisesta puuvärityöstä koostuva Sweet greetings tuo mieleen pop up -kortit ja lastenkirjat. Tunnistan aiheita Sannin aiemmasta tuotannosta, kuten Pohjoiset linnut, jota varten hän kopioi 373 lintua puuväreillä, ja Shoutdogs!, jossa hän maalasi sarjan romanialaisia kulkukoiria.
Uusia piirroksia yhdistää etäisyys arjesta. Ne ovat matkamuistoja, mikä kaikuu jo teossarjan nimessä. Matkoilta Sanni on joskus lähettänyt ystävilleen itse piirtämiään kortteja. Syvyysulottuvuus vahvistaa tunnetta, että tilanteet ovat itse koettuja. Turistimatkoilla kosketus vieraaseen kulttuuriin jää helposti pinnalliseksi, mitä korostaa postikorttien hätäinen valinta matkamuistokojusta.
Suuren puuväripiirroksen Ehkä huomenna rohkeasti vinoon aseteltu horisontti tuo nurinkuriseen peilimaailmaan yllättävää tasapainoa. Kulkija katsoo poispäin, mikä herättää kysymyksen: onko hän tullut pitkin jalkakäytävää vai astunut ulos peilistä? Me näemme hänestä vain heijastuksen, joten kenties hän yhä on peilimaailman asukas?

Terveisin Juho-serkku Joutsenosta

Kuvataiteilija Sanni Seppä sai Pirkanmaan Kulttuurirahaston apurahan vuonna 2016.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 15.5.–28.5.

  • ma klo 9–18
  • ti klo 9–18
  • ke klo 9–18
  • to klo 9–18
  • pe klo 9–18

Tapahtumapaikka: 

Tampere-talo

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Yliopistonkatu 55

Postinumero: 

33100

Postitoimipaikka: 

Tampere

Tapahtuman lisätiedot: