Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Mannerheim yksityisenä ja julkisuuden henkilönä

Tampere | Tampere-talo, Tampere

Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Mannerheim saa oman näyttelyn Finlandia 2017 -postimerkkitapahtumassa 24.–28.5.

Näyttelyssä Mannerheim esiintyy sekä yksityisenä että julkisuuden henkilönä. Esillä on harvoin nähtyä materiaalia yksityisistä kokoelmista, Mannerheim-museosta sekä museo Militariasta.

Näyttelyssä on esillä muun muassa Mannerheimista julkaistuja postimerkkejä, postikortteja, marskin ryyppyresepti, jonka sisällöstä on kiistelty vuosia, marskista tehtyjä taideteoksia, marsalkan keppi, teekutsu, venäläisiä Mannerheimia halventavia propagandajulisteita, pelejä ja paljon muuta.

Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) on elänyt monivivahteisen elämän. Aatelisen syntyperänsä ja sotilaallisen kasvatuksensa myötä hän omaksui oman aikansa ylhäisön muodolliset, usein varsin jäykätkin toimintatavat. Hän saattoi lähettää kutsun iltapäi-väteelle kirjallisessa muodossa ja tervehtiä entisiä naapureita valokuvaan liitetyllä viestillä.

Mannerheim loi sotilasuransa ensin Venäjän keisarillisessa armeijassa. Valkoisen armeijan voit-toisa ylipäällikkyys Suomen sisällissodassa 1918 nosti Mannerheimin talonpoikaissotilaidensa ja porvarillisen väestön kansansuosioon. Suomen armeijan ylipäällikkyys toisessa maailmansodas-sa teki hänestä lopullisesti koko kansan kunnioittaman suurmiehen. Sitä edesauttoi hänen huo-lenpitonsa alaisistaan rivimiehiä myöten. Tätä Mannerheim osoitti niin palkitsemisilla kuin huo-lenpidolla sotainvalideista.

Toisen maailmansota toi Mannerheimin entistä näkyvämmin esille myös kansainvälisesti. Talvisodan 1939–1940 aikana hän oli lännessä Suomen Neuvostoliittoa vastaan käymän taistelun symboli, kun taas neuvostoliittolainen propaganda pyrki esittämään hänet Suomen vuoden 1918 punaisen vallankumouksen tukahduttajana. Suomen sotiessa jatkosodassa 1941–1944 Saksan rinnalla Mannerheimia kuvattiin neuvostopropagandassa Hitlerin lakeijana. Neuvostoliiton romahdettua Mannerheimista on 2000-luvulla alettu muokata uudenlaista kuvaa myös Venäjällä, jonka keisarillisessa armeijassa hän palveli 30 vuotta ennen Suomeen tuloaan.

Näyttelyyn ovat lainanneet materiaalia Jyrki Aalto, Jorma K. O. Ignatius, Juha Levonen, Mannerheim-museo sekä museo Miltaria.

Mannerheim-näyttely Finlandia 2017 -tapahtumassa Tampere-talossa 24.–28.5.2017 osoitteessa Yliopistonkatu 55.

Tapahtuma-ajat: 

  • 24.5.–28.5.

Tapahtumapaikka: 

Tampere-talo, Tampere

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Yliopistonkatu 55

Postinumero: 

33100

Postitoimipaikka: 

Tampere

Tapahtuman lisätiedot: