Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Tuomari Nurmio

Tampere | Tampere-talo, Pieni sali

Tummanpuhuvista helsinkiläistarinoistaan ehkä parhaiten tunnettu runonlaulaja Tuomari Nurmio esittää tässä odotetussa konsertissa muitakin puolia laajasta tuotannostaan pelkistetyssä ja väkevässä alkumuodossaan.

Tuomari Nurmion miltei neljäkymmentä vuotta kestäneen artistiuran 24. studioalbumi Dumarillumarei näki päivänvalon perjantaina 28. huhtikuuta. Tosin tässä tapauksessa tuo päivänvalo kajastaa lähibaarin teipattujen ikkunoiden läpi, heijastuen aamun ensimmäiseen, tärisevin käsin noudettuun ja kolikoilla kuitattuun oluttuoppiin. Nurmion omin sanoin Dumarillumarei onkin ”täyslaidallinen kadunmiehen filosofiaa, suurella ja rennolla otteella”.

Tuomari Nurmio on paitsi suomalaisen rockmusiikin keskeisimpiä biisintekijöitä ja vaikuttajia, myös eräs uudistumiskykyisimmistä esiintyjistä. Vuonna 1979 alkaneen uransa aikana Tuomari Nurmio on julkaissut 19 studioalbumia, joista kaksi on myynyt kultaa. Kriitikoiden klassikkoluokkaan nostamien julkaisujen, juhlittujen konserttien ja tunnustusten lista on pitkä – mainittakoon tässä Nurmiolle ainoana rockmuusikkona myönnetty Eino Leinon kirjallisuuspalkinto.

Kovatasoisista bändikokoonpanoistaan tunnettu Tuomari Nurmio esiintyy usein myös soolona. Asetelma, jossa musiikintekijä kohtaa yleisönsä yksin, vaikuttaa haasteellisuudessaan olevan Nurmiolle mieluinen. Erikoisrakenteinen laatikkokitara, bassorummun virkaa toimittava jalkio, musiikin voima ja Tuomari-hahmon karisma riittävät.

Tuomari Nurmion hahmo on paradoksien täyttämä: korkeakirjallinen kapakkasoittaja, perfektionisti ja boheemi, lakimieheksi opiskellut katupoika Kalliosta, stadin slangin taitaja, joka on kotonaan Pohjanmaan puukkojunkkareiden maailmassa. Omaperäinen ja alkuvoimainen blueskitaran taitaja, joka voi tarvittaessa heittäytyä suuren kokoonpanon solistiksi tulkitsemaan iskelmää tai tangoa. Tuomari voi olla ankara Dumari, mutta myös lohdun ja rakkauden sanoilla on hänen laulukirjoissaan paikkansa.

Tuomari Nurmion mukaan biisien ylle voi pukea erilaisia takkeja. Jos kappaleen ydin on kunnossa, uusi sovitus tarjoaa nautittavaksi toisenlaisen näkökulman, raikasta ilmaa hengitettäväksi. Sama periaate on kantanut Tuomari Nurmion uraa kokonaisuudessaan: sovituksilla, tyylilajeilla, nimillä ja kokoonpanoilla on leikitelty, takit ovat vaihtuneet lukemattomia kertoja, mutta kyse ei ole sattumanvaraisista muutoksista, vaan musiikintekijän halusta uusiutua ja haastaa itsensä ottamalla harkittuja riskejä.

Tapahtuma-ajat: 

  • la 27.1.2018 klo 19.30

Tapahtumapaikka: 

Tampere-talo, Pieni sali

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Yliopistonkatu 55

Postinumero: 

33100

Postitoimipaikka: 

Tampere

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Liput 29 €, opiskelijat 25 €

Lipunmyyjät: 

Tampere-talon lipunmyynti

Puhelinnumero: 

0600 94500

Osoite: 

Lippupiste

Puhelinnumero: 

0600 900 900

Osoite: 

Järjestäjä: