Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Tampere Chamber Music -festivaalin avajaiskonsertti: Kaipaus - Taivas - Kypsyys

Tampere | Tampere-talo, Pieni sali

Tampere Chamber Music soi eri puolilla Tamperetta 15.-18. helmikuuta ja saapuu Tampere-taloon yhden konsertin ajaksi. Kaipaus-taivas-kypsyys-konsertti tuo lavallemme Ralf Gothónin, Franz Schubertin ja Johannes Brahmsin teokset sekä upeat taiteilijat: Priya Mitchell, Réka Szilvay, Juan- Miguel Hernandéz, Yuval Gotlibovich, Joona Pulkkinen, Heini Kärkkäinen, Christoffer Sundqvist, Ralf Gothóni, Robert Cohen, Minna Tervamäki, Kaari Martin.

Syksyn tuloon liittyy usein haikeutta ja surua. Menemme kohti pimeää vuodenaikaa, luonto muuttaa muotoaan, kesän värit haalistuvat, lehdet tippuvat maahan ja maatuvat. Toisaalta kypsynyt sato korjataan ja se on täynnä kesän ja auringon energiaa. Syksy antaa mahdollisuuden kohdata vaikeitakin asioita.

Aika ja ajattomuus. Miten tärkeää onkaan välillä tuntea juuri ajattomuus, sen omalaatuinen värähtely. Musiikin avulla se on mahdollista. On mielenkiintoista miten rytmi voi johtaa ajattomuuden kokemukseen. Onko ajattomuuden kokemuskin rytmin värähtelyä?

Kuolema ja kaipuu ovat osa ihmisen elämää. Vaikeat ajat kypsyttävät meitä ihmisinä, ja karsivat turhan. Ne voivat myös jättää ihmisen rauhattomuuden ja tuskan tilaan. Ihmisen elämä voi olla liian lyhyt ehtiäkseen tai pystyäkseen hyväksymään asioita.

B-duuri sävellajina avautuu minulle hyvin kypsänä ja tasapainottavana. Niinpä ei ole sattumaa että kaksi konsertin teoksista ovat juuri siinä sävellajissa.

Franz Schubertin Pianotrio B-duuri on yksi musiikinhistorian kauneimpia ja koskettavimpia kamarimusiikkiteoksia. Näen siinä erityistä toivoa ja kauneutta, kuin taivas olisi läsnä. Schubert viimeisteli teoksen kuolinvuotenaan 1828.

Sen parina on Ralf Gothónin säveltämä Trio Peregrina. Teoksen taustalla ovat Möriken Peregrina-runot.

”Eduard Mörike (1804-75) koki 18- vuotiaana tuhoisan rakkaussuhteen nuoreen ja kauniiseen Maria Meyeriin, joka salaperäisenä hahmona ilmaantui kylän portille, pyörtyi ja sai kyläläisiltä täyden hoidon kunnes taas viikkojen jälkeen lähti pois- pyörtymään seuraavaan kylään. Kun jo kuolleeksi luultu Maria vuoden kuluttua uudelleen ilmaantui Möriken elämään, aiheutti se hänelle suuren sielullisen ja myös ruumiillisen kriisin. Vuosien 1824/25 jälkeen, jolloin Peregrina-runot syntyivät, ei koettu rakkaussuhde jättänyt häntä enää rauhaan koko elinaikanaan… Runosarja on myyttinen unenomainen katse taaksepäin menneeseen aikaan, joka yhtä aikaa on tuhoava ja jota kuitenkin samalla kaipaa mystisesti takaisin.” -Ralf Gothóni

Konsertin päättää Johannes Brahmsin Jousisekstetto nro 1 B-duuri op. 18. Jousien yhteissointi on huumaannuttavaa, ja teoksen kauneus ja kypsä voima kantavat kuulijaa vahvassa otteessaan. Kaipaus ja nostalgia värittävät teosta.

Konsertissa on väliaika.

Tapahtuma-ajat: 

  • to 15.2.2018 klo 19

Tapahtumapaikka: 

Tampere-talo, Pieni sali

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Yliopistonkatu 55

Postinumero: 

33100

Postitoimipaikka: 

Tampere

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Liput 27 €,Eläkeläiset 20 €,Opiskelijat 15 €

Lipunmyyjät: 

Tampere-talon lipunmyynti

Puhelinnumero: 

0600 94500

Osoite: 

Lippupiste

Puhelinnumero: 

0600 900 900

Osoite: 

Järjestäjä: